A rendszeres kávéfogyasztóknak koffeinre van szükségük ahhoz, hogy éberségük visszatérjen a normál állapotra és hogy ne jelentkezzenek a koffeinmegvonás jellegzetes tünetei, például a fejfájás. Eszerint a kávé igazából nem élénkít, csak segíti a normális anyagcsere folyamatokat?

A szomorú igazság az, hogy a kávéfogyasztók nem lesznek élénkebbek, mint a koffeint nem fogyasztó személyek. valójában arról van szó, hogy a koffeinfüggők a normálisnál alacsonyabb szintű ébersége a koffein bevitelekor a normális szintre áll vissza, ezért érzik magukat élénkebbnek. A kávé igazából a világ legnépszerűbb legális drogja, hiszen a központi idegrendszerre hat, ezen belül is a vérnyomás, alvás-ébrenlét szabályozására.

A Bristol University által elvégzett kísérlet eredménye szerint a napi egy csésze kávét fogyasztók (kb. 40 mg koffein) nem tudnak különbséget tenni a kávé és placebo által kiváltott éberség között, a nagyobb mennyiséget fogyasztók közül pedig többen fejfájásra panaszkodtak, akik a placeboból kaptak. Azonban le kell szögeznünk, hogy nem minden koffeinfogyasztó produkálta az elvonási tüneteket, illetve, hogy a tea és a kávé jótékony hatással is van szervezetünkre.

Címkék: kávé tévhit jónekem egészségtár élénkít

A bejegyzés trackback címe:

https://jonekem.blog.hu/api/trackback/id/tr212062209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

herbamoni 2010.06.07. 10:43:14

Köszi a bejegyzést. Én azt javaslom, hogy aki jó közérzetet akar, az igyon meg egy csésze zöldteát, mert fokozatosan szívódik fel a koffeintartalma, s sokáig jó közértzetet biztosít.

[Todec] 2010.06.21. 22:05:53

@herbamoni: Egyetértek veled, én is csak nagyon ritkán iszom kávét, akkor is jobbára csak instantot, aztis inkább a tudat, semmint a tényleges hatás érdekében...
süti beállítások módosítása