A nátha ellen nem lehet tablettát bevenni, azért vannak olyan szerek, amelyek segítenek a fertőzés minél hamarabbi és komplikációmentesebb lefolyásában.

  • Igyon sokat! A szervezet folyadéktartalékai megcsappannak nátha idején. Ahhoz, hogy az orrnyálkahártya megfelelő mennyiségű váladékot termeljen, szükség van a folyadékra.
  • Lehetőleg huzamosabb ideig megfelelően párás levegőjű helyiségben tartózkodjék. A száraz nyálkahártya sérülékenyebb.
  • Remélhetőleg már mondani sem kell, hogy a helyes orrfújási technika is elengedhetetlen; mindig csak az egyik orrlyukat fújjuk. A gyerekeket minél hamarabb érdemes megtanítani és bizony sokszor rászorítani a helyes orrfújásra. Amíg még nem megy, a különböző orrszívók is bátran használhatók, beleértve a nagyanyák első megrökönyödését méltán kiváltó porszívós módszert is. E vívmány mellett viszont ne sikkadjon el a helyes technika elsajátíttatása.
  • A kis csecsemőknél a ruhácskájukra ágyneműre cseppentett illóolajok könnyíthetik a légzést. Kerüljük viszont a mentoltartalmú illóolajokat, ez csak felnőttebbeknek való!
  • Az erősen eldugult orrjáratú kisbabáknak már szüksége van a nekik készített orrcseppekre, mert ha nem kapnak rendesen levegőt, inni, szopni sem tudnak rendesen. Az étvágytalan gyermek immunrendszer nem tud olyan hatékonyan működni, ha nélkülöznie kell az anyatejet.
  • Az alapos orrtisztításnak és a tiszta orrjáratoknak különösen elalvás előtt szenteljünk figyelmet. Ha napközben - a hozzászokás miatt - kerüljük is az orrcseppet, éjszakára mindenképpen használjunk. Ha sikerül elaludni, a nyugodt álom a túladagolás legjobb ellenszere!
  • Az orr alatti rész kenegetését zsíros, hidratáló krémmel ne csak akkor kezdjük, amikor az már kivörösödött és kiszáradt. Előzzük meg a náthás piros orrot!
  • Az infralámpás kezelés is csökkenti a nyálkahártya-duzzanatot, segít kitisztítani az orrmelléküregeket, és ezáltal megelőzni gyulladásukat.
  • Az orrváladék besűrűsödése ellen hatnak a köptető, nyákoldó hatású növényi illóolajok belélegzésének is. (Nem természetes gyógymódok ugyan, de az allergiás náthánál a kromoglicin-savas orrcseppek hozhatnak enyhülést, nem allergiás náthánál pedig az  acetil- cisztein és ambroxol tartalmú készítmények "hígítják", "oldják" a termelődő sűrű váladékot.)
  • Inhaláljon forró kamillateával. Nemcsak az orrnyálkahártyát nedvesíti, gyulladásgátló hatását is ki tudja fejteni.



Címkék: csecsemő nátha természetes ellen gyógymódok orrcsepp kamillatea pirosodás

A bejegyzés trackback címe:

https://jonekem.blog.hu/api/trackback/id/tr942438353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása