Óvatosan a napozással!

 2010.05.21. 13:05

Jön a nyár, az emberek strandra járnak, napoznak a vízparton. Ám ne felejtsük el, hogy bőrünket nem csak ilyenkor kell megvédenünk a káros UV sugaraktól.

A Nap sugarai elngedhetetlenek az élethez, hiszen nem csak fényt, hanem hőt, és még számos szemmel láthatatlan sugárzást bocsát ki magából a benne lezajló folyamatok eredményeképp. Ha kevés érkezik hozzánk az hosszú távon betegségeket (angol-kór, depresszió) válthat ki, viszont ha túl sok, az a leégésen, napszúráson túl rosszindulatú daganatok kialakulásához is vezethet. A veszélyt a magas frekvenciájú ibolyántúli sugárzás (UV- ultraviola sugárzás, az ennél magasabb frekvenciújú sugárzás a röntgensugárzás) okozza elsősorban. Ennek kiszűrésére hivatott az ózonréteg, de ez sajnos nem képes 100%-ban kiszűrni a roncsoló sugárzásokat, így védenünk kell bőrünket. A sugarak felhős időben is eljutnak a földfelszínre, illetve a vízbe is képesek mintegy egy-másfél méter mélyre behatolni, így ne felejtsünk el fürdőzés előtt sem bekenni magunkat vízálló naptejjel.

A naptejen kívül azonban egyéb módokon is megelőzhetjük a kellemetlen tünetek (fejfájás, napszúrás, hőguta, fototoxikus reakció), használjunk nyugodtan fejkendőt, vagy hordjunk stílusos szalmakalapot! Ezenkívül szoktassuk magunkat a naphoz, azaz ne maradjunk órákat a sugárzásban már rögtön az első alkalommal. Kezdetnek maximum fél óra napozás után húzódjunk árnyékba (bőrtípustól függően).

Ha mégis leégnénk, napszúrást kapnánk: húzódjunk árnyékba, feküdjünk le úgy, hogy a fej meg legyen emelve és tegyünk rá vizes borogatást. igyunk sok folyadékot, lehetőleg ásványvizet, vagy gyümölcslevet. A leégett bőrt hűteni kell, használjunk kamillateás borogatást, esetleg joghurtot, tejfölt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jonekem.blog.hu/api/trackback/id/tr692020520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása